Intel ali AMD: Intel še vedno vodi


Intel ali AMD: Intel še vedno vodi

Pred kratkim opravljena raziskava analitskega podjetja iSuppli je pokazala, da se AMD na področju procesorjev še vedno ne more kosati s konkurenčnim podjetjem Intel. Raziskovalci so v raziskavo zajeli podatke o prodaji procesorjev v prvih treh mesecih letošnjega leta. Tu velja izpostaviti, da sta v tem obdobju procesorska giganta predstavila bogato paleto novih rešitev. Pri tem so seveda izstopali Intelovi procesorji Sandy Bridge.

Intel je konec januarja predstavil novo družino procesorjev, opremljenih s procesorskim jedrom Sandy Bridge. Čeprav so se novinci lahko pobahali z izboljšano računsko in grafično zmogljivostjo ter visoko energijsko učinkovitostjo, so se jih računalničarji izogibali kot hudič križa. Intel je namreč za proizvajalce osnovnih plošč za njihove nove procesorje pripravil čipovja »Cougar Point« družine 6 z napako. Ta naj bi privedla do nepravilnega delovanja vmesnikov SATA za trde diske. Napako naj bi uporabniki osebnih in prenosnih računalnikov sicer opazili šele čez tri leta, in sicer v obliki zmanjšane zmogljivosti računalniškega sistema za okoli pet odstotkov. Napako je računalniški gigant medtem že v celoti odpravil.

Kljub številnim težavam je podjetje Intel v prvih treh mesecih letošnjega leta obvladoval kar 82,6-odstotkov svetovnega trga procesorjev. V raziskavo podjetja iSuppli so bili zajeti tako procesorji z zgradbo x86 kot druge rešitve. Intelovo povečanje deleža na svetovnem trgu procesorjev je seveda šlo na račun konkurenčnega podjetja AMD. To je namreč v primerjavi z enakim obdobjem lani izgubilo kar slabi dve odstotni točki trga. Računalniški gigant trenutno obvladuje le še 10 odstotkov procesorskega trga. Strokovnjaki so mnenja, da lahko podjetje AMD iz težav reši le še nova družina procesorjev Fusion A-Series (razvojna oznaka Llano). Ti namreč, poleg procesorske sredice, izdelane s pomočjo 32-nanometrske tehnologije, imajo še zmogljivo grafično sredico. Ta je polno združljiva s knjižico DirectX11 in je kos celo izrisu zahtevnejših 2D in 3D oblik.

Povezave:iSuppli
 
Slikarski tečaji

PIARA Racunalniski servis 9.5 od 10 temelji na 1326 ocenah.