Intelov procesor s 50 jedri


Intelov procesor s 50 jedri

Računalničarji lahko danes izbiramo med Intelovimi procesorji, ki so opremljeni z dvema, štirimi in celo šestimi jedri. Podjetja ki potrebujejo visoko računsko moč, pa bodo kmalu imela na voljo nadvse zmogljiv Intelov procesor, ki bo po podatke preračunaval s kar 50 sredicami. Tu govorimo o procesorju z razvojnim imenom Knights Corner, ki za nameček temelji na osnovi standardne zgradbe x86. To pomeni da je ta v osnovi povsem enak običajnim procesorjem za osebne in prenosne računalnike ter strežnike.

 

Procesor Intel Knights Corner preračunava podatke kot za stavo, saj lahko pri polni obremenitvi doseže zmogljivost večjo od 500 gigaflopov na sekundo. To ne preseneča, saj se vsako procesorsko jedro lahko pobaha s frekvenco 1,2 gigaherca, osmimi megabajti predpomnilnika in 512-bitno vektorsko procesno enoto.Za nameček je v procesor vgrajen še hitri pomnilnik GDDR5 kapacitete dveh gigabajtov.

 

Intel procesor Knights Corner je izdelan s pomočjo 22-nanometrske tehnologije ter tranzistorji 3D Tri-Gate. Ker bo novinec postopoma nasledil procesorje Intel Xeon, ki prav tako temeljijo na arhitekturi več integriranih jeder (Many Integrated Core), bo koristil skupna orodja, programske algoritme in programske tehnike. Intel Knights Corner naj bi predstavljal resno grožnjo predvsem procesorjem Nvidia Tesla, ki se danes uporabljajo v superračunalnikih. Ta bo namreč precej enostavnejši za uporabo. Novinec naj bi bil naprodaj že jeseni.
Slikarski tečaji

PIARA Racunalniski servis 9.5 od 10 temelji na 1326 ocenah.